Faktagranskad av:
Staffan Jannesson Billing, specialistläkare inom gynekologi och obstetrik, Min Doktor
Hjärnhinneinflammation kan orsakas av virus eller bakterier. Vanliga symptom är kraftig huvudvärk, feber, illamående, kräkningar samt nackont och nackstelhet. Hjärnhinneinflammation kan ge upphov till allvarliga komplikationer. Om du misstänker att ditt barn har drabbats, ska du omedelbart söka akut vård.
Hjärnhinneinflammation, även kallat meningit, kan orsakas av virus eller bakterier och vara ett mycket allvarligt tillstånd. Sjukdomen är ovanlig, men den kan förekomma hos spädbarn och småbarn mellan 1 och 6 år.
Vanliga symptom på hjärnhinneinflammation är kraftig huvudvärk, feber, illamående, kräkningar samt att barnet får ont och blir stel i nacken. Man brukar säga att nackont och stel nacke är symptom som är särskilt karaktäristiska för hjärnhinneinflammation.
Det är vanligast att hjärnhinneinflammation orsakas av virus, framförallt enterovirus och herpes simplexvirus typ 2 (som vanligtvis orsakar herpes i underlivet).
Hjärnhinneinflammation kan också orsakas av bakterier. Bakteriell hjärnhinneinflammation kan leda till betydligt allvarligare komplikationer än en hjärnhinneinflammation orsakad av virus. Spädbarn och bebisar som drabbas av bakteriell hjärnhinneinflammation kan uppvisa diffusa symptom, till exempel att barnet inte vill äta och att huden får en grå eller ljusgrå färg.
Fästingbett kan ge upphov till sjukdomar som kan orsaka hjärnhinneinflammation, till exempel borrelia och TBE.
Om ditt barn eller din bebis uppvisar symptom på hjärnhinneinflammation eller om du misstänker att ditt barn kan ha drabbats av sjukdomen, ska du omedelbart söka akut vård.
Behandling av hjärnhinneinflammation kan se olika ut, beroende på vilken typ av hjärnhinneinflammation det gäller.
Hjärnhinneinflammation som orsakas av virus brukar oftast gå över av sig själv efter några veckor. Det är viktigt att barnet får vila mycket. Det finns inget botemedel mot hjärnhinneinflammation som orsakas av virus, men ibland kan det vara bra att ge smärtstillande eller febernedsättande medicin för att lindra symptomen.
Bakteriell hjärnhinneinflammation kan däremot ge upphov till ett tillstånd som kräver akut sjukhusvård. På sjukhus ges ofta behandling i form av särskilda former av medicin.
Om du är orolig för att ditt barn eller din bebis ska drabbas av hjärnhinneinflammation, är det viktigt att du ser till att barnet undviker att bli bitet av fästingar. Barn som vistas utomhus i naturen, särskilt under sommarmånaderna, löper risk för att bli bitna. Se därför till att ditt barn skyddar sig genom att till exempel ha kläder som täcker ben och fötter när ni är ute i naturen.
Kontrollera att barnet inte har blivit bitet efter att ni har vistats utomhus. Om ditt barn har fått ett fästingbett, är det viktigt att du ser till att ta bort fästingen. Detta kan göras med hjälp av en pincett och du bör säkerställa att hela fästingen tas bort i samband med ingreppet.
Du kan också vaccinera dig och ditt barn mot TBE, fästingburen virusorsakad hjärnhinneinflammation, på våra kliniker.
Om ditt barn uppvisar symptom på hjärnhinneinflammation, ska du söka akut vård.
Min Doktor – trygg vård sedan 2013